Vakbond boos over salarisverhoging directie Lentis

Vakbond Abvakabo FNV is boos over de salarisverhoging die directieleden van Lentis hebben gekregen, na het afschaffen van de bonussen. Deze week werd bekend dat bij de instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Groningen honderden banen verdwijnen.
"Dit staat in geen verhouding tot
", zegt Harma Schrage, zorgbestuurder van Abvakabo FNV. "Je vraagt offers van je werknemers. En dan zou daar alle aandacht op gericht moeten zijn en niet op het eigen inkomen opkrikken."

Bonussen

Vanwege de maatschappelijke discussie over bonussen besloot Lentis in 2012 te stoppen met het extra belonen van de directeuren. Omdat de bonus voor de langer zittende directeuren echter een gegeven was geworden, werd besloten het vaste inkomen voor hen te verhogen. De centrale ondernemingsraad van Lentis werd wel meteen over het stopzetten van de bonussen geïnformeerd, maar pas afgelopen zomer over de extra toelage.
"Het feit dat je dit niet open communiceert, geeft ook wel te denken", zegt Schrage. "Dit moeten ze terugdraaien en excuses aanbieden."

Spelregels

Bert van der Hoek, voorzitter van de raad van bestuur, is het niet eens met Schrage. Hij wil de beloning bovendien geen salarisverhoging noemen. "Wij hebben de conclusie getrokken dat we af moeten van de variabele beloning. (...) De directeuren hebben als verworven recht het gemiddelde van de variabele beloning van afgelopen jaren als toelage gekregen. (...) Mensen moeten beloond krijgen naar wat ze doen. We hebben een cao. Daar vallen ook directeuren binnen. Wat dat betreft houden we ons aan de spelregels."
Bij Lentis werken acht directeuren. In 2006 waren dit er nog veertien.