Spekman: 'Diepgeworteld wantrouwen is weg'

De PvdA-afdeling in de stad Groningen kan verder zonder extra toezicht van het landelijk partijbureau. Dat zei landelijk partijvoorzitter Hans Spekman vrijdag na een gesprek tussen de kandidaten voor het lijsttrekkerschap en het bestuur van de stadse PvdA.
Volgens Spekman is er binnen de afdeling veel gepraat en heeft dat gezorgd voor eenheid: "Natuurlijk zijn er de gebruikelijke accentverschillen over inhoud en de manier van politiek bedrijven. Dat is de kracht van onze partij, maar er is geen diepgeworteld wantrouwen meer naar elkaar toe."

Veenbrand

Aanleiding voor het gesprek tussen Spekman en de Groninger partijtop was een intern rapport van oud-gedeputeerde Pim de Bruijne waar RTV Noord donderdag over publiceerde. De Bruijne concludeert dat binnen de afdeling na de crisis van vorig jaar nog altijd een 'smeulende veenbrand' is tussen twee kampen. Volgens de oud-gedeputeerde kan die strijd oplaaien tijdens de openbare lijsttrekkersverkiezingen begin november.

Vertrouwen

Spekman ziet het zo'n vaart niet lopen en zegt vertrouwen te hebben in de toekomst: "Tussen beide kandidaten zijn goede afspraken gemaakt. Ze respecteren elkaar en vallen elkaar niet aan. Ik hoef daar niet op toe te zien. Beide kandidaten willen winnen en dat hoort in een partij". Eerder spraken kandidaat-lijsttrekkers Roeland van der Schaaf en Carine Bloemhoff al uit niet te strijden vanuit een bepaald kamp.