Ruud Vreeman waarnemend burgemeester Groningen

Ruud Vreeman is benoemd tot waarnemend burgemeester van Groningen. Dat heeft commissaris van de Koning Max van den Berg maandagavond bekend gemaakt. Vreeman volgt de naar Barcelona vertrokken Peter Rehwinkel op.
Vreeman (65) zal het komende jaar waarnemer zijn, tot aan de benoeming van de nieuwe burgemeester in 2014. Hij begint op 1 november en zal gedurende zijn tijd in Groningen in de stad gaan wonen. Vreeman maakte bekend dat ook zijn vrouw actief zal deelnemen aan het leven in de stad Groningen. Vreeman heeft ruime ervaring in het openbaar bestuur. Hij zat in de Tweede Kamer voor de PvdA en was onder meer eerder burgemeester van Zaanstad en Tilburg.
Vreeman vertrok uit Tilburg vanwege verstoorde verhoudingen en een onwerkbare situatie. De gemeenteraad nam tegen hem een motie van afkeuring aan. Vreeman zou de raad niet tijdig hebben geïnformeerd over de overschrijding van het budget voor de bouw van een theater in Tilburg. Op 4 november 2009 ging Vreeman daarop met buitengewoon verlof en hem werd per 1 februari 2010 ontslag verleend.
Groningen is voor hem geen onbekende stad. Hij studeerde er arbeids-en organisatiepsychologie. De procedure voor de nieuwe burgemeester van Groningen start na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014.