Gemeenteraad tevreden met Vreeman

De gemeenteraad van Groningen is over het algemeen blij met de komst van Ruud Vreeman als voorlopige opvolger van burgemeester Rehwinkel.
Vreeman werd maandagavond als waarnemer geïnstalleerd. Hij blijft tot 1 oktober volgend jaar.
De 65-jarige PvdA-coryfee was hiervoor burgemeester in Zaanstad en Tilburg. In de Brabantse stad moest hij weg na een conflict met de gemeenteraad. Hij zou de raad niet tijdig hebben geïnformeerd over de overschrijding van het budget voor de bouw van het 'Adje-theater' in Tilburg.
Toch heeft de Groningse politiek vertrouwen in zijn benoeming. "Het is een bestuurder met politiek gewicht. Hij heeft veel ervaring, ook als het gaat om veiligheidszaken", meent SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk.
Ook VVD-fractievoorzitter Sabine Koebruggen kan zich vinden in de aanstelling van Vreeman: "Het is mooi dat we iemand hebben kunnen vinden die op korte termijn beschikbaar is. (...) Het is wel weer een PvdA'er, maar hij is volgens mij wel in staat om deze klus te klaren."
CDA-fractievoorzitter Anne Kuik (CDA) verwacht van Vreeman dat hij boven de partijen staat, en dat hij de huidige beleidslijnen doortrekt: "Daar hebben we vertrouwen in. We hebben natuurlijk zijn cv gezien. Hij heeft veel ervaring, ik denk dat je dan heel goed in staat bent om zo'n grote stad als burgemeester te besturen. Het is ook fijn dat hij iets met Groningen heeft."