'Wethouder liegt over sociaal plan Opmaat'

Wethouder Klaas van Leeuwen liegt over de duur van het sociaal plan van Stichting Opmaat. Dat zegt vakbond Abvakabo. Jurist Josee Houben noemt de uitleg die Van Leeuwen eerder deze week gaf aan raadsleden van de gemeente Oldambt schandalig.
"Hij weet dondersgoed hoe het zit, al sinds 2008. Als het sociaal plan maar vier jaar duurde hadden we ook niet 1,2 miljoen euro hoeven reserveren", vertelt Houben.
Namens de bond helpt ze de twee oud-werknemers van het re-integratiebedrijf die de dupe zijn geworden van het faillissement van Opmaat. Vanwege hun leeftijd en de lengte van hun arbeidsverleden zouden beide mannen tot hun pensioen aanspraak kunnen maken op de wachtgeldregeling. Houben: "Dat was de afspraak en staat in alle berekeningen."

'Sociale gedachte'

PvdA-wethouder Van Leeuwen vertelde eerder deze week een ander verhaal in een commissievergadering. Het sociaal plan liep tot juni 2012, zei hij tegen de raadsleden. Dat de twee mannen tot vlak voor het faillissement in 2013 nog een wachtgelduitkering kregen noemde hij "een sociale gedachte".

Aansprakelijk

In mei 2013 vroeg Van Leeuwen als enig overgebleven bestuurder het faillissement aan van Opmaat. De twee medewerkers hadden op dat moment geen andere baan en maakten gebruik van de wachtgeldregeling van het sociaal plan. Daarvoor was in 2008 1,2 miljoen euro beschikbaar. De curator maakte onlangs bekend dat 637.000 euro naar het externe adviesbureau is gegaan dat was belast met de uitvoering van het plan. De curator onderzoekt nog of Van Leeuwen als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld.