Raad Appingedam neemt nog geen beslissing over koopzondagen

© marcoderksen / flickr
"Laat de winkels alstublieft dicht op zondag." Dat was de boodschap van Harry Koenen, voorzitter van de handelsvereniging Appingedam (NAHV) aan de gemeenteraad.
Koenen ziet een verruiming van de zondagsopenstelling voor winkeliers absoluut niet ziet zitten in de gemeente Appingedam. Koenen heeft geluk. Donderdagavond liepen de meningen van de raadsleden zo uiteen, dat zelfs na stemming geen beslissing gemaakt kon worden.
De Handelsvereniging pleit voor de reguliere twaalf koopzondagen in de gemeente. Meer kunnen de ondernemers volgens Koenen niet aan. Hij zei in een emotioneel betoog dat Appingedam niet te vergelijken is met Groningen of Winschoten. "Appingedam is te klein om alle winkels om zondag op te laten gaan. Laten we dit nu eerst eens goed uitwerken, voordat er beslissingen gemaakt worden die we niet meer terug kunnen draaien."
Er werd stevig gediscussieerd door de raadsleden. Het CDA is fel tegenstander en vindt dat het signaal van de handelsvereniging niet genegeerd mag worden. Volgens D66 en VVD zijn de tijden veranderd en kunnen we niet onder een 24-uurs economie uit. De partijen zijn voor de verruiming van de koopzondagen en dienden zelfs een amendement in om de winkels open te krijgen op zondag.
De stemming gooide voor alle partijen roet in het eten. Omdat het raadslid Yang Soo Kloosterhof tijdens het stemmen afwezig was, werd er -met zeven voor en zeven tegen- gelijk gestemd. De NAHV reageerde teleurgesteld: "Het is uitstel van executie. Wij weten zeker dat als de raad compleet was geweest, ons voorstel nipt zou winnen. Nu moeten we weer wachten."