'Broodje kaas met melk is geen internationale lunch'

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zet nog meer in op het aantrekken van buitenlandse studenten. Daarvoor moet er nog wel een hoop veranderen: van de lunch in de kantines tot het aantal studentenkamers.
Vanaf 2020 zijn er minder Nederlandse jongeren van achttien jaar en ouder. In de jaren erna daalt dit aantal nog verder. Dit kan gevolgen hebben voor de grootte van de universiteit. De RUG telt nu bijna dertigduizend studenten, waarvan vijfduizend uit het buitenland.
Bestuursvoorzitter Sibrand Poppema: "We hoeven niet altijd door te groeien, maar we willen ook niet krimpen. Krimp betekent minder geld, minder staf en uiteindelijk sla je een weg naar onderen".

Verandering van spijs

Om dit te voorkomen wil Poppema de komende jaren actiever werven onder buitenlandse studenten. Met name voor studies die nu al populair zijn bij buitenlanders, zoals Wiskunde en Natuurwetenschappen. Daarnaast komen er meer Engelstalige opleidingen.
In de kantines van de universiteit moet er ook iets veranderen. "Een broodje kaas en een beker melk wordt in het buitenland niet gezien als een volwaardige lunch. We moeten naar een gevarieerder aanbod, met ook warme maaltijden", zegt Poppema.
Een stuk lastiger is de beschikbaarheid van betaalbare studentenkamers, maar ook op dit front zal Groningen zichzelf moeten verbeteren wil het plan van de universiteit slagen: "In vergelijking met Amsterdam doet Groningen het niet zo slecht, maar in vergelijking met Duitsland zijn de kamers hier echt veel duurder. Daar moeten we mee aan de slag".

Veel Duitsers

Dinsdag maakte de universiteit bekend een record aantal nieuwe studenten te hebben, onder hen opnieuw veel studenten uit het buitenland. Van de vijfduizend buitenlandse studenten die de universiteit nu telt komt ongeveer een derde uit Duitsland. Nog eens eenderde komt uit de rest van Europa. De anderen komen uit landen buiten Europa.