Liveblog: Herfststorm trekt over Groningen (gesloten)

Maandag trekt er een zware herfststorm over onze provincie. Volg in dit liveblog al het nieuws over de gevolgen van de storm en bekijk de activiteiten op sociale media. Volg ook @noordlive.

Heeft u stormschade? Laat het RTV Noord weten door een mail te sturen naar nieuwsfoto@rtvnoord.nl. U kunt ook gebruik maken van de nieuwstip-optie in onze apps of ons op Twitter aanspreken via @rtvnoord.

17.10 De storm is voorbij. Het opruimen gaat nog door, maar dit liveblog is gesloten.

17.05 In Lauwersoog waaide het het hardst in Nederland. Daar werd een windsnelheid van 152 kilometer per uur gemeten, net als op Vlieland en Schiermonnikoog.

16.51 Het noodnummer van de brandweer in Groningen gaat om vijf uur weer dicht. Het wordt rustiger. Tot zover bekend zijn er geen gewonden gevallen in onze provincie.

16.22 Westerkwartier: De N388 is nog enkele dagen afgesloten voor doorgaand verkeer. Door omgewaaide bomen is de berm vernield. Zodra de bomen zijn weggehaald is de weg wel toegankelijk voor hulpdiensten.

16.20 Leek: Landgoed Nienoord is voorlopig dicht, vanwege stormschade zoals loshangende takken. Het zwamkasteel is wel bereikbaar.

15.47 De brandweer in Groningen heeft een apart noodnummer opengesteld voor als 112 niet bereikbaar is. Dat nummer is 050-3114450.

15.43 Westerkwartier: Er liggen meerdere bomen op de N388 tussen de A7 en Grijpskerk. Tot dinsdagochtend zes uur is de provincie bezig met opruimen en reparaties aan de weg.

15.41 De Kielsterachterweg (N385) tussen Hoogezand en Bareveld is afgesloten vanwege een omgevallen boom.

15.21Ruim drieduizend keer hebben mensen in het Noorden maandag de politie gebeld. Tot nu toe.

15.20 Groningen: het gebied rondom Kardinge is afgesloten omdat er dakplaten loslaten. Mensen in het sportcomplex moeten binnenblijven.

15.06 Maar liefst zeventien gaslekken zijn er maandag ontstaan in onze provincie, als gevolg van omvallende bomen. De boomwortels trokken de gasleidingen stuk. Dat zegt Enexis-woordvoerder Jan Bakker.

14.59 Het KNMI heeft het weeralarm verlaagd naar code geel, gevaarlijk weer. De brandweer trekt het dringende advies om binnen te blijven ook in.

14.50 Groningen: De Nassauschool aan de Stadhouderslaan is vanwege de storm ontruimd. Aan de overkant van het Reitdiep is een gasleiding gesprongen op het terrein van Tuin in Stad aan de Friesestraatweg.

14.43 Groningen: de gemeente gaat vandaag wel op pad om de kliko's te legen en roept mensen op om de geleegde bak snel binnen te halen.

14.43 Sappemeer: Er is een boom op de Sint Antoniusschool gevallen. Het deel van de school waar de boom op ligt is ontruimd.

14.38 De brandweer wordt nog steeds overspoeld met stormmeldingen. De meeste meldingen moeten blijven wachten.

14.36 Zuidlaren: verzorgingstehuis Nieuw Laarhof aan de Hofakkers is vanwege de gaslekkage en daaropvolgende brand ontruimd.

14.20 Zuidlaren: Bij een gaslekkage aan de Hofakkers is brand uitgebroken. De brandweer heeft groot alarm geslagen. Korpsen uit onder andere Groningen en Assen zijn uitgerukt.

14.16 Zuidlaren: Een deel van het dak van de Prins Bernhard Hoeve is weggewaaid.

14.15 Qbuzz past de dienstregeling aan per traject aan. Welke lijnen dit betreft meldt Qbuzz niet.

14.11 Doezum: De brandweer is onderweg naar een gaslekkage aan de Eesterweg doordat een boom de gasleiding heeft kapotgetrokken.

14.07 Onderdendam: Een automobilist uit Onderdendam die de vele bomen langs de Onderdendamsterweg wilde te ontlopen via De Venneweg kwam bedrogen uit. Daar is een van de weinige bomen langs op de weg gewaaid.

13.51 Groningen: De brandweer meldt dat er een gaslekkage is aan de Friesestraatweg in Groningen doordat een omgevallen boom een leiding heeft losgetrokken. Het is nog onduidelijk of dit dezelfde lekkage is als vanochtend.

13.48 Meeden: Bij basisschool De Mieden is een deel van een dak afgewaaid. Personeel en kinderen zijn in veiligheid, meldt de brandweer.

13.28 Uithuizen: het dak van Discotheek 538 is weggewaaid.

13.28 Een vlucht van Ryanair is bij een tweede landingspoging op Vliegveld Airport Eelde geland. Transavia is na de eerste poging uitgeweken naar Rotterdam. Later vandaag vliegt Transavia alsnog naar Eelde.

13.23 Delfzijl: voor de neus van een lesauto waait dakbedekking van een huis op de weg. De chauffeur kan net op tijd stoppen. Bekijk de video 13.21 Op de N34 richting Emmen ligt tussen Gieten en de afslag Gasselte een boom op de weg.

13.15 Lauwersoog: De boot naar Schiermonnikoog blijft zeker tot half vier in de haven van Lauwersoog.

13.12 Muntendam: Langs de Tussenklappen, tussen Muntendam en Zuidbroek, is het fietspad gestremd vanwege een omgewaaide boom.

12.50 Meerdere wegen zijn gestremd door omgewaaide bomen. Het gaat onder meer om de Kielsterachterweg tussen Hoogezand en Wildervank, de weg tussen Winschoten en Wagenborgen en de N381 tussen Emmen en Drachten.

12.45 Het treinverkeer is ernstig ontregeld. Er rijden geen Arriva-treinen meer boven Zwolle. Onder meer op het traject Buitenpost - Groningen ligt een boom op het spoor. Het treinverkeer van de NS is in heel Noordwest Nederland zeer beperkt mogelijk.

12.20 De brandweer geeft het dringend advies alleen 112 te bellen bij acute en spoedeisende situaties. De meldkamer heeft problemen met bereikbaarheid.

12:15 De boot van 12.30 naar Schiermonnikoog vaart niet.

12.10 De brandweer adviseert de deur niet uit te gaan als het niet nodig is. Ramen en deuren kunnen beter dicht worden gedaan. Losstaande spullen veilig stellen of naar binnen, aldus de brandweer.

12:00 Vanuit diverse plaatsen in de provincie komen meldingen binnen over omgewaaide bomen. Onder meer op de Gereweg tussen Nieuwolda en Midwolda, aan de Goudlaan in de stad en aan de weg tussen Sebaldeburen en Oldekerk. De Roderwolderdijk, parallel aan de A7, is vanwege gevallen bomen afgesloten. Ook de weg tussen Delfzijl en Wagenborgen is gestremd door omgewaaide bomen.

11:50 De kinderen van de Heilig Hartschool in Kopstukken, bij Mussel, zijn weer terug naar hun klaslokalen.

11.45 De wind wakkert aan. Bij de Euroborg blaast de wind banken metershoog de lucht in.

11:15 Arriva heeft extra mensen op de verkeersleiding ingeschakeld. Vooralsnog rijden de treinen volgens de reguliere dienstregeling.

10.45 Het aantal schademeldingen bij de brandweer loopt op. Het gaat om kleine schades, zoals losgeraakte takken. De brandweer is uitgerukt voor een aardgaslekkage aan de Friesestraatweg in Groningen. De omgeving is afgezet. Ook de ringweg is deels afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid. Of het lek met de storm te maken heeft is nog onduidelijk, bijzonderheden hierover ontbreken nog.

10.15 School in Kopstukken, bij Mussel, deels ontruimd vanwege een boom die op de Heilig HartSchool dreigt te vallen. De boom is gesplitst door de harde wind.

10.15 Al het klein vliegverkeer op Groningen Airport Eelde ligt stil. Een charter van Transavia en een lijnvlucht van Ryanair landen vooralsnog volgens schema even na de middag.

10:00 Zoutkamper vissers laten weten te wachten met uitvaren.

09:30 De provincie Groningen stopt vanwege het weeralarm vanaf 10 uur de bediening van alle bruggen. Alle scheepvaartverkeer in Groningen komt daardoor tot stilstand.

09:00 Het is de stilte voor de storm. De brandweer heeft nog slechts één schademeldingen gekregen, uit Kopstukken bij Mussel. Ook op zee zijn er nog geen problemen. De veerboot van Lauwersoog naar Schiermonnikoog blijft vooralsnog in de vaart. Groningen Airport Eelde zegt de ontwikkelingen rond de storm in de gaten te houden. In de loop van de ochtend beslist het vliegveld over eventuele maatregelen voor het vliegverkeer.

06:30 Maandagochtend vroeg is aan de westkust de wind aangewakkerd tot kracht 8. Halverwege de ochtend zal de wind draaien naar het zuidwesten en zal dan snel verder aantrekken. Het KNMI heeft weercode rood afgegeven. In het Noorden zal de wind toenemen tot kracht 10 op de Wadden, met windstoten van orkaankracht 12. Boven land zal dat ongeveer kracht 7 à 8 zijn. De eerste echte herfststorm zal daarmee zeker zijn sporen achterlaten, voorspelt weervrouw Harma Boer.
Deel dit artikel:

Recent nieuws