'Commissie-Meijer claimt 950 miljoen euro'

Om het aardbevingsgebied Noordoost-Groningen veilig en aantrekkelijk te maken is volgens de commissie-Meijer 950 miljoen euro nodig. Dat meldt Dagblad van het Noorden donderdag.
De waardedaling van woningen staat volgens de commissie buiten kijf, zo schrijft de krant. Opmerkelijk, omdat minister Henk Kamp die waardedaling vooralsnog ontkent. Op grote schaal moeten volgens de commissie preventieve bouwkundige maatregelen worden getroffen, om bevingsschade aan woningen te voorkomen. En alle leefbaarheidsplannen voor Noordoost-Groningen moeten op kosten van het Rijk worden uitgevoerd.
Een woordvoerder van de commissie-Meijer wil slechts kwijt dat de krant niet over het eindrapport beschikt. Voor de inhoud verwijst ze naar de presentatie van morgen. Ook politieke partijen willen nog niet reageren op de uitgelekte conclusies.
Het advies van de commissie-Meijer ligt overigens dicht bij de claim die eerder al werd uitgesproken door Commissaris van de koning Max van den Berg. In het voorjaar zei hij dat de NAM beter 1 miljard euro ter compensatie opzij kan leggen voor de aanpak van problemen door de jarenlange gaswinning.