Het grote draaiboek voor de intocht is klaar

Nog vijftien nachtjes slapen en dan is het zover: de goedheiligman en zijn Pieten komen aan in Groningen. De intocht ziet er wel anders uit dan we hier gewend zijn: Sinterklaas is hooguit drie kwartier in de stad.
Op 16 november meert het schip met de Sint en zijn gevolg zoals altijd aan in de Zuiderhaven, maar de optocht is een ander verhaal. Korter, vooral. Niet door de Westerhaven, de Folkingestraat, het Gedempte Zuiderdiep en de Oosterstraat.
Groningen is blij gastheer te mogen zijn van de landelijke intocht, die rechtstreeks op tv wordt uitgezonden. De gemeente verwacht tienduizenden bezoekers meer dan anders. Die kunnen de intocht wel op verschillende plekken volgen, maar ze kunnen niet meer met de stoet meelopen. Het advies: kom op tijd en kies je plek.

VN

Verene Shepherd, het hoofd van de werkgroep van de VN die onderzoek doet naar Zwarte Piet is niet aanwezig bij de landelijke intocht. Ze was door de gemeente uitgenodigd, maar heeft tot nu toe niet gereageerd. Ook Peter Rehwinkel zal de intocht aan zich voorbij laten gaan, hij is sinds vrijdag geen burgemeester meer.