Commissie-Meijer: 'Uitkoopregeling verkeerd signaal'

Een uitkoopregeling voor mensen in het aardbevingsgebied is 'een verkeerd signaal'. Dat zei Hannie te Groothuis, lid van de commissie-Meijer maandagavond tijdens een presentatie van de commissie aan Provinciale Staten.
Te Groothuis reageerde op een voorstel van de PVV. Die partij vindt juist wel dat er een uitkoopregeling moet komen voor huiseigenaren in Noordoost-Groningen. De PVV vindt de aanbevelingen van de commissie op dit punt dan ook niet ver genoeg gaan: 'Dit is wat mensen bezighoudt, ze willen zekerheid over de waarde van hun woning. Bovendien zouden ze dan een nieuwe start kunnen maken in een andere woning in het gebied.'
Maar de commissie-Meijer zegt bewust geen uitkoopregeling in haar advies te hebben opgenomen: 'Mensen zouden het kunnen opvatten als 'hier moet je niet zijn'. Dat willen inwoners absoluut niet, ze wonen er juist graag', zegt commissielid Hannie te Groothuis. Daarnaast is onvoldoende duidelijk of de prijzen van woningen gedaald zijn door de crisis of door de problemen als gevolg van de aardbevingen.