'Greenpeace wist van risico's Noordpoolactie'

© NOS/David Jan Godfroid
De actievoerders van Greenpeace die in september meededen aan een actie tegen een Russisch boorplatform in het Noordpoolgebied, wisten dat ze het risico liepen opgepakt te worden.
Dat schrijft oud-Greenpeace-kapitein Albert Kuiken in een opiniestuk in de Volkskrant van dinsdag. Volgens Kuiken is het bekend dat rond zo'n boorplatform een veiligheidszone van 500 meter geldt, omdat een platform zelf niet in staat is om gevaar uit de weg te gaan. Bovendien wordt er riskant werk gedaan. ,,Die zone is dan ook een belangrijk onderdeel van het geheel aan veiligheidsmaatregelen op en rond zo'n platform'', aldus Kuiken.
Een van de actievoerders die is opgepakt, is Mannes Ubels uit Oudeschip. Woensdag probeert de Nederlandse staat hem en de andere activisten vrij te krijgen via een hoorzitting bij het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg. De activisten zijn aangeklaagd wegens piraterij en vandalisme.
Albert Kuiken is zelf in 1993 opgepakt door Noorwegen, toen hij daar met het Greenpeace-schip Solo was voor een soortgelijke actie als in Rusland. Ook daar wilden de actievoerders een spandoek aan het platform hangen en enterden de autoriteiten het schip. Een aantal maanden later werd Kuiken veroordeeld tot een hoge boete of een gevangenisstraf van 40 dagen. Ook de campagneleider van die actie kreeg die straf.
Greenpeace laat weten dat twee rubberboten met vier opvarenden in september inderdaad de veiligheidszone van het Russische platform binnen zijn gegaan. ,,De maximale juridische consequentie hiervan is een geldboete en die accepteren wij'', aldus campagneleider Jorien de Lege. De Arctic Sunrise en de andere 26 opvarenden zijn niet in de veiligheidszone geweest, zegt ze. ,,Aanklachten van piraterij of hooliganisme blijven buiten alle proporties.''
Kuiken zegt in de Volkskrant overigens ook nog dat destijds de Solo zelf ook niet in de veiligheidszone van het Noorse platform is geweest. Daar was toen ook alleen sprake van rubberboten.