Geheugenklachten door afnemen stofwisseling brein

© Erik Hogeboom
Achteruitgang van het geheugen hangt samen met belangrijke veranderingen in de stofwisseling van het verouderende brein. Dat concluderen onderzoekers van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen.
Verschillen ouderen

Voor het onderzoek werden de verschillen tussen ouderen met milde geheugenproblemen en gezonde ouderen berekend, door de resultaten van 29 eerdere studies te combineren.

Afname stof

De onderzoekers kwamen erachter dat in hersenen van ouderen met geringe geheugenproblemen de stof N-acetyl-asparaat in verminderde mate voorkomt. Ook Acetylcholine, een andere belangrijke boodschapperstof, is sterk afgenomen. Deze stof speelt onder meer een rol bij leren en het aansturen van de spieren.

Alzheimer voorspellen

Om het ontstaan van dementie en de ziekte van Alzheimer beter te begrijpen zijn de onderzoekers recent begonnen met een grootschalige, nieuwe studie naar milde geheugenproblemen. Ze onderzoeken met name in hoeverre een gelijktijdige vermindering van motivatie en initiatief voorspellend kan zijn voor de latere ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.