Rusland laat 'kaping' niet rusten

© Archief RTV Noord/Reinder Smith
'Zand erover en even goede vrienden.' Rusland en Nederland zetten een streep onder de diplomatieke incidenten van afgelopen maanden. Maar de zaak tegen de dertig Greenpeace-activisten, waaronder Mannes Ubels uit Oudeschip, gaat langer duren, denkt minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.
Timmermans zei dat zaterdag in Moskou. Eerder op de dag sprak hij met de Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj. De minister is daar voor de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar. Tegen koning Willem-Alexander heeft de Russische president Poetin laten weten dat hij een streep wil zetten onder de incidenten, volgens Timmermans.

In gesprek blijven

Over de Greenpeace-zaak denken Nederland en Rusland verschillend, zegt de minister. "De Russische rechter moet over de kwestie een uitspraak doen. Wel zullen Nederland en Rusland hierover in gesprek blijven."
De dertig Greenpeace-activisten zijn tijdens een protestactie bij een boorplatform van Gazprom opgepakt. Volgens Greenpeace kunnen de activisten lange celstraffen krijgen.
Het schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, is in beslag genomen. Nederland heeft een zaak aangespannen bij het Internationale Zeerechttribunaal om terug te krijgen en om de activisten vrij te krijgen.