Brandweer Groningen is wel tevreden over C2000

© FPS/Jos Schuurman
De brandweer in Groningen is zeker niet van plan andere portofoons aan te schaffen voor C2000. Dat is het systeem van de hulpdiensten om met de meldkamer èn onderling te communiceren.
De Telegraaf meldde zaterdag dat een groot deel van de brandweerkorpsen in ons land zou willen overstappen op een ander soort portofoons, uit onvrede over gebreken van het C2000-systeem.
"Dat geldt niet voor ons", zegt woordvoerder Cyriel Hamstra van de Groninger brandweer. "C2000 werkt tegenwoordig bij ons naar behoren. De nieuwste generatie portofoons, waarover wij beschikken, heeft niet meer de mankementen uit de beginperiode."

Twee portofoons

In het verleden kon het gebeuren dat de communicatie haperde als een blusploeg een brandend pand binnenging. Om dat probleem te ondervangen ging men twee portofoons gebruiken: één voor communicatie met de meldkamer en één voor communicatie met de blusploeg ter plekke.

Één knopje

"Ons korps heeft gekozen voor één soort portofoons, die precies hetzelfde zijn. Door uniform gebruik is onderlinge uitwisselbaarheid geen probleem meer", aldus Hamstra. "Voor de bevelvoerders is het een kwestie van een andere frequentie instellen. Dat kan met één knop. Op die manier heeft de bevelvoerder ter plekke altijd contact met zowel de meldkamer als met de brandweerlieden."