Ubels schrijft brief: 'Macaroni zit vol botsplinters'

© NOS/David Jan Godfroid
"De dagelijkse macaroni zit vol met botsplinters en valt, zonder gevaar voor je gebit en tandvlees, niet naar binnen te werken." Dat heeft Mannes Ubels uit Oudeschip, bemanningslid van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise, vanuit zijn cel geschreven in een brief aan het Dagblad van het Noorden.
Waar de botsplinters vandaan komen, meldt Ubels niet. De Groninger schrijft dat hij ongeveer vijf kilo is afgevallen in de cel. Via een medegevangene, die vertaalde, klaagde hij bij een dokter. "Eenmaal uitgesproken kreeg de tolk en niet ik de wind van voren en na een tirade van anderhalf minuut kreeg ik van de jonge werkster de verkorte versie van 'Je Body Mass Index is goed'. Toen had ik al wel door dat het niets zou uithalen."
Ubels werd maandag en dinsdag overgebracht naar een cel in Sint-Petersburg. Hij schreef de "vijf A4'tjes" vorige week donderdag vanuit cel 410 in de gevangenis van Moermansk, waar hij sinds half september zat. Ubels omschrijft de cel als "een kubus van 7 bij 3,5 meter en 3,5 meter hoog met muren van een halve meter dik". Aan de muur hangt een kastje, maar de deurtjes zitten los. "Je moet de deurtjes eruit pakken en er weer inzetten als je iets uit het kastje nodig hebt", aldus Ubels.
Comfortabel is de cel niet echt. "De temperatuur van het bed is gelijk aan die van de muur, die op haar beurt aardig in de buurt komt van de buitentemperatuur" in het noordelijke Moermansk. Om de kou te lijf te gaan, slaapt Ubels naar eigen zeggen als een mummie: "Eén volledige laag thermo-ondergoed, een T-shirt met lange mouwen, een fleecebroek en -jas en drie paar wintersokken (waarvan twee paar om mijn voeten en één paar om mijn handen)."
Ubels en de anderen werden in september opgepakt na een protestactie bij een Russisch boorplatform. Greenpeace wilde de aandacht vestigen op de gevaren van boren in de poolzee voor het milieu. Of dat gelukt is, weten de opgepakte activisten niet. Door censuur horen ze namelijk niet wat er buiten de gevangenismuren speelt. "Als het onderwerp opnieuw besproken wordt, dan is in elk geval die doelstelling gehaald", aldus Ubels.