Supergemeente in Noord-Groningen stap dichterbij

Er moet één grote gemeente komen in Noord-Groningen. Dat is de uitkomst van een bijeenkomst in Huizinge, waar afvaardigingen van de gemeenteraden van Delfzijl, Eemsmond, Appingedam, Loppersum, Bedum, De Marne en Winsum opnieuw spraken over de gemeentelijke herindeling.
De zeven burgemeesters van de betrokken gemeenten gaan het voorstel nu eerst bespreken met de eigen wethouders. Daarna willen ze de eigen gemeenteraad een concreet voorstel voorleggen om tot één grote gemeente te komen.
De provincie wil begin december duidelijkheid van de 23 Groninger gemeenten over de herindeling. De burgemeesters voelen de tijdsdruk, maar willen de regie in handen houden. De burgemeesters willen dat de gemeenteraden op 3 december een beslissing nemen over het herindelingsvoorstel voor één grote gemeente. Maar het is nog maar de vraag of dat lukt, want het plan zal waarschijnlijk op veel weerstand stuiten.
De burgemeesters van de Noordgroningse gemeenten organiseerde de bijeenkomst over een supergemeente. Volgens hen zijn er een aantal voordelen op het gebied van economie en toerisme. 'Hoe we onze pareltjes aan de man brengen. Dat kan niet als gemeente apart', aldus burgemeester Henk Bakker van Bedum.
Tegelijkertijd zou er een eind komen aan de discussie over de Eemshaven. In de eerste plannen van de commissie-Jansen zou die bij de nieuw te vormen gemeente Eemsdelta komen, maar daar is de huidige gemeente Eemsmond niet blij mee. Eemsmond zou in die plannen opgaan in de gemeente Hogeland en de Eemshaven los moeten laten.
De nieuwe supergemeente zou zo'n 100.000 inwoners tellen.