Advocaat: Frank R. is geen pedofiel

'Het gedrag van Frank R. heeft niets te maken met pedofilie, maar eerder met een verslaving, vergelijkbaar met een alcohol- of gokverslaving'. Dat stelt Rob van Haarst, advocaat van de verdachte in de geruchtmakende groomingzaak.
Op zijn verzoek wordt Frank R. binnenkort onderzocht door een verslavingsdeskundige. Dat is de uitkomst van de tweede pro-formazitting voor de rechtbank in Assen vrijdagmorgen.

Meerderjarig

Bij huiszoeking in de woning van de verdachte in het Brabantse Cuijk werden eind mei tienduizenden filmpjes en foto's in beslag genomen. Volgens Van Haarst gaat het in 95 procent van de gevallen om meerderjarige meisjes. 'Een pedofiel is gericht op het zoeken naar minderjarigen. Dan hadden de verhoudingen toch echt omgekeerd moeten zijn', aldus de advocaat van Frank R.

Chatsites

Volgens Van Haarst is Frank R. verslaafd aan chatten en aan seks. Hij was met name actief op de chatsite www.solomio.nl. In de gebruiksvoorschriften staat dat deelnemers 18 jaar of ouder moeten zijn. 'Toen hij er achterkwam dat de meisjes, die hij via deze site heeft leren kennen, minderjarig waren, had hij direct moeten stoppen. Dat heeft hij niet gedaan. Waarom hij dat niet heeft gedaan, moet onderzocht worden.'

Openbaar Ministerie

Frank R. zou via internet driehonderd minderjarige meisjes hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie heeft er in elf gevallen fysiek contact plaatsgevonden. Tot nu toe heeft de politie de identiteit van honderd meisjes kunnen achterhalen. Vijftien van hen, onder wie twee meisjes uit Middelstum en Eelde, hebben inmiddels aangifte gedaan.

Onderzoek duurt nog maanden

Het onderzoek naar Frank R. gaat nog maanden duren. Het Openbaar Ministerie verwacht de zaak pas in het voorjaar van 2014 rond te hebben. Pas dan kan een inhoudelijke rechtszaak volgen.