Politie: geen extra veiligheidsmaatregelen bij intocht Sint

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas, zaterdag in Groningen, neemt de politie geen extra veiligheidsmaatregelen. Er komt geen noodverordening en er wordt niet preventief gefouilleerd. Wel is de politie alert op mogelijke verstoringen van het kinderfeest.
Woordvoerder Nathalie Schubart van de politie Noord-Nederland wil niet kwijt welke maatregelen precies worden genomen en hoeveel agenten er zaterdag op de been zijn. De politie bereidt zich voor op grote drukte in de binnenstad: er worden 50.000 tot 60.000 bezoekers verwacht.
De politie adviseert bezoekers daarom zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te komen en om goed op de eigen kinderen te letten: 'Schrijf bijvoorbeeld je 06-nummer op de arm van je kind.' Daarnaast waarschuwt de politie voor zakkenrollers.
De politie zegt goed voorbereid te zijn op het evenement. Zo is er contact geweest met politiekorpsen en gemeenten die de landelijke intocht eerder hebben georganiseerd. 'Wat we daarvan hebben geleerd, is dat het heel erg druk is en dat we genoeg politiemensen achter de hand moeten houden.'
Rond grote evenementen vindt bovendien altijd overleg plaats tussen burgemeester, Openbaar Ministerie en politie. 'We weten wat er leeft onder de mensen en spelen daar op in. De politie is alert op zaken zoals deze, die maatschappelijk gevoelig liggen', aldus een woordvoerder van de Nationale Politie, doelend op de discussie over het vermeende raciale karakter van Zwarte Piet.
Het AD meldde vrijdagochtend dat de Nationale Politie alle korpsen in het land heeft geadviseerd om alert te zijn op aversie tegen Zwarte Piet.