Sint tijdens intocht beveiligd door 'arrestatiepieten'

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten zijn zaterdag tijdens de landelijke intocht beveiligd door een Arrestatie Eenheid van de Groninger politie.
De eenheid is gespecialiseerd in het optreden bij verstoring van de openbare orde. Het was één van de extra veiligheidsmaatregelen uit angst voor ongeregeldheden. Dat hebben bronnen tegenover RTV Noord bevestigd.

De negen leden van de eenheid waren verkleed als Zwarte Piet en begeleidden Sinterklaas tijdens de intocht door de binnenstad van Groningen. Onder hun lichtblauwe Pietenpak droegen ze een kogelvrijvest. Ook waren ze gewapend. De politie wil niet inhoudelijk reageren. "Wie er Zwarte Piet is geweest bij de intocht, dat is het geheim van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Daar mengen wij ons niet in", aldus politiewoordvoerder Nathalie Schubart.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat de Sint en zijn Pieten tijdens een landelijke intocht persoonlijke beveiliging krijgen. Concrete aanwijzingen dat de goedheiligman gevaar liep waren er volgens Nathalie Schubart van de politie niet: "maar ook wij waren natuurlijk op de hoogte van de zwarte-pieten-discussie." Uiteindelijk verliep de intocht, op één arrestatie na, zonder noemenswaardige incidenten.
Deel dit artikel:

Recent nieuws