Leugentje om bestwil van Hoge Piet

Het moest een gezellig kinderfeest worden en dat werd het ook. Groningen kan meer dan tevreden zijn over de landelijke intocht van Sinterklaas in de Stad. De politie verdient een compliment: zonder dat iemand er last van had werd het zekere voor het onzekere genomen.
De discussie over het vermeende racistische karakter van Zwarte Piet nam de afgelopen weken grimmige vormen aan. Boze mensen -voor en tegen- lieten weten dat het hen menens was. En daar bleef het niet bij. Onder leiding van Dieuwertje Blok en haar hulpje Dolores Leeuwin werd Groningen in het Randstedelijke Sinterklaasjournaal voor de grap maar weer eens bij de Noordkaap gesitueerd. Zelf hadden we in Groningen ook nog van alles te miepen over polsbandjes en marktkramen. Even leek het of ook dit laatste goedbedoelde project van Peter Rehwinkel nog in het water zou vallen.

Maar Groningen ontving de goedheiligman op onberispelijke wijze in een grandioze ambiance. Geen onvertogen woord. De kinderen hadden hun feestje. Ruud Vreeman doorstond zijn vuurdoop als burgemeester met glans. De beelden waren fraai. En Marketing Groningen noteerde bij de rechtstreekse uitzending bijna 2 miljoen televisiekijkers. Die konden alleen maar concluderen dat Groningen een prachtige gezellige stad is vol met aardige mensen.

Achteraf blijken de hoge Pieten te hebben gejokt over hun ongerustheid. Ze knepen hem wel degelijk. Minister Ivo Opstelten verklaarde vrijdag voor de NOS-camera dat hem niets bekend was over extra veiligheidsmaatregelen in Groningen. Hij wist natuurlijk heel goed dat de autoriteiten op scherp stonden. Er werd serieus rekening gehouden met acties tegen de Zwarte Pieten. Op geniale wijze werd dat gevaar ondervangen: negen Zwarte Pieten bij de intocht waren in werkelijkheid undercover agenten van een aanhoudingseenheid. Onder hun pietenpak droegen ze wapens en kogelvrije vesten. Dat was een primeur voor Nederland en voor de Sint.

We kunnen er nu grappen over maken en we kunnen ons afvragen wat er van Nederland geworden is. Sint en Piet beveiligen met gewapende agenten lijkt achteraf bizar en kolderiek. Maar achteraf heeft iedereen de wijsheid in pacht. Wat waren de opties? "Wat je ook van de discussie over Zwarte Pieten vindt, we hebben er mee te maken", zei woordvoerder Paul Heidanus van de Groninger politie vorige week nog. Hij had gelijk. De politie is er adequaat mee omgegaan. En het is gelukkig een echt feest geworden.

Henk Binnendijk

Meer over dit onderwerp:
opinie commentaren
Deel dit artikel:

Recent nieuws