Groninger Museum krijgt werk van H.N. Werkman

Het Groninger Museum krijgt een drukpers, enkele schilderijen en tientallen 'druksels' van Hendrik Nicolaas Werkman in handen. De gulle gever is de Stichting H.N. Werkman, die zichzelf heeft opgeheven.
De stichting had nog 153 werken in bezit, voornamelijk drukwerken en schilderijen. Het Stedelijk Museum in Amsterdam krijgt 94 werken, omdat het groter is dan het Groninger Museum, dat krijgt 59 werken.
Conservator Mariëtta Jansen van het Groninger Museum is blij met de aanwinst, waar volgens haar enkele belangrijke werken tussen zitten. Ze is vooral blij met de schilderijen, de 'druksels' voor De Blauwe Schuit en de drukpers van de Groninger drukker.
Werkman maakte ook affiches voor kunstenaarscollectief De Ploeg, die hij 'druksels' noemde. Later werd hij zelf lid van De Ploeg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog drukte hij het verzetsblad De Blauwe Schuit. In 1945 werd Werkman gefusilleerd, een week voor de bevrijding van Nederland. In 1962 werd de Stichting H.N. Werkman opgericht om leven en werk van de kunstenaar onder de aandacht te brengen. Die missie is volgens het bestuur volbracht.
Voor het Werkmanjaar, in 2015, wil het Groninger Museum een grote overzichtstentoonstelling samenstellen en een boek uitbrengen. Dan is het zeventig jaar geleden dat Hendrik Nicolaas Werkman is overleden.