Netwerkcoach helpt ouderen weer vrienden te worden

Zonnehuisgroep Noord is samen met de Algemene Stichting Welzijn Appingedam het project 'Vrijwillige Netwerkcoaches' begonnen. Vrijwilligers helpen senioren in Delfzijl en Appingedam om oude vriendschappen te herstellen en het sporten weer op te pakken.
Een bakje koffie drinken met vriendinnen, lekker samen sporten of gewoon met de kaartclub bij elkaar komen. Dingen waar de meeste mensen niet bij nadenken, maar gewoon doen. Voor veel senioren is dit niet vanzelfsprekend. Door een verhuizing naar een verzorgingshuis raken contacten soms sterk verwaterd.
Dat ondervond ook mevrouw Krol. Ze woont sinds een jaar in woonzorgcentrum BetingeStaete in Delfzijl en miste haar bridge- en zwemclub vreselijk. Na een jaar durfde ze ook geen contact meer op te nemen. Tot ze hulp kreeg van een netwerkcoach van Zonnehuisgroep Noord. "Ik zwem weer, ik bridge weer; fantastisch", glundert Krol. "Mijn coach zat bij de telefoon toen ik de clubs ging bellen en ik mocht gelijk weer komen. Ik bridge zelfs weer met mijn oude partner. Ik ben heel blij."
Volgens projectleider Janneke de Vries van Zonnehuisgroep Noord zijn de coaches hard nodig omdat de samenleving flink verandert en zelfstandigheid steeds belangrijker wordt. Senioren raken volgens De Vries sneller in een isolement en komen daar moeilijk uit. De netwerkcoach moet dit voorkomen.
Als het project aanslaat in Appingedam en Delfzijl, dan wordt het ook elders in de provincie ingevoerd.