Overzicht: Veendam lijkt te verliezen in 'herindelingsspel'

Verschillende gemeenten maakten dinsdag bekend welke herindelingsvarianten hun voorkeur genieten. In Oost-Groningen lijkt de gemeente Veendam de verliezer te worden in het 'herindelingsspel'.
Veendam maakte dinsdag bekend te willen fuseren met Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren. Veendam vindt de fusie tussen deze gemeenten een betere optie dan een samengaan met Stadskanaal, Pekela, Bellingwedde en Vlagtwedde.
Maar Hoogezand-Sappemeer heeft andere plannen: dat maakte dinsdagmiddag bekend te willen fuseren met Oldambt, Slochteren en Menterwolde. Ook Oldambt opteert voor deze A7-variant.
Veendam lijkt daarom veroordeeld tot de nieuwe gemeente Zuidoost-Groningen, met daarin verder Stadskanaal, Pekela, Bellingwedde en Vlagtwedde. Stadskanaal koos dinsdagochtend voor deze variant.
Ook in Noord-Groningen krijgt de bestuurlijke toekomst zijn beslag. Dinsdag aan het einde van de middag werd bekend dat de zeven Noord-Groningse gemeentebesturen, ondanks de twijfels die ze hebben, toch willen samengaan in één grote gemeente. De gemeente Bedum, die zich tot het laatst toe tegen zo'n supergemeente heeft verzet, legt nu het hoofd in de schoot. In het oorspronkelijke voorstel van de commissie-Jansen zouden de zeven gemeenten opgaan in twee nieuwe gemeenten, maar de gemeentebesturen willen nu verder verkennen of ze tot één grote gemeente kunnen komen.
De gemeenteraden moeten allemaal nog wel instemmen met de keuzes van hun colleges van b en w. Dat zal niet in alle gemeenten zonder slag of stoot gebeuren. Andere gemeenten moeten hun voorkeur voor fusiepartners nog uitspreken.