Vriendin Ubels: 'Dansend op Schiphol'

Carmen van Woudenberg, de vriendin van Greenpeace-activist Mannes Ubels, is ontzettend blij met het nieuws dat Ubels vrij mag op borgtocht. "Ik sprong echt uit mijn vel van blijdschap. We stonden voor Schiphol te dansen'', zei ze woensdagmiddag vanaf Schiphol.
Van Woudenberg vliegt later op de dag naar Sint-Petersburg, waar Ubels vastzit. "Met een beetje geluk kan ik Mannes zaterdag in mijn armen sluiten", zei ze.
Het geduld van Van Woudenberg werd afgelopen week flink op de proef gesteld. De rechtbank maakte eerst bekend dat drie Russische activisten op borgtocht vrijkwamen en dat een Australiër nog drie maanden in voorarrest bleef. Dat wilden aanklagers van de Russische justitie ook bij Ubels, die woensdag voor de rechter moest verschijnen. "Toen eerder deze week ook andere buitenlandse activisten op borgtocht vrij mochten, groeide bij mij de hoop dat Mannes uit de gevangenis zou mogen."
Voordat de rechter Ubels liet gaan, kwam ook de andere Nederlandse actievoerder Faiza Oulahsen vrij. Ubels en Oulahsen mogen hun cel verlaten, maar moeten waarschijnlijk in Sint-Petersburg blijven.