Verlies op Groninger bouwgrond 'slechts' vier ton

Hoewel de vraag naar woningen, kantoren, winkels en bedrijventerreinen nog altijd laag is, kan de gemeente Groningen met een positiever gevoel naar de toekomst kijken. Het verlies op bouwgrond beperkt zich in 2013 tot "slechts" 436.000,- euro.
Dat is nog altijd een aardig bedrag, maar een schijntje vergeleken met de afboekingen in voorgaande jaren. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA): "We hebben de zaak onder controle. Dat zien we terug in de cijfers".

Risico's

Vorig jaar nam de gemeente nog een verlies van zestig miljoen euro en het jaar ervoor 69 miljoen euro. In totaal boekte de gemeente Groningen sinds het begin van de crisis 160 miljoen euro af op braakliggende bouwterreinen. Wethouder Van der Schaaf hoopt dat de weg omhoog gevonden is, maar waarschuwt voor te veel optimisme: "De vraag trekt iets aan, maar de risico's blijven hoog. Zowel in Meerstad als bij de bedrijventerreinen moeten we voorzichtig zijn".

Meevaller

Overigens wordt de gemeente dit jaar wel geholpen doordat de aanleg van de nieuwe Sontbrug negen miljoen euro lager uitvalt. Deze meevaller wordt weggestreept tegen nieuwe tegenvallers in Meerstad. Van der Schaaf: "Zonder aanbestedingsvoordeel hadden we vast meer moeten afboeken. Omdat het geld voor de nieuwe weg naar Meerstad voor een deel uit dezelfde begroting komt kunnen we het nu tegen elkaar wegstrepen. Dat scheelt".