Weinig hoop voor Groningse hondenbezitters

Er is weinig hoop voor hondenbezitters in Groningen die hun huisdier graag los willen laten lopen. Woensdagavond discussieerde de gemeenteraad over het hondenbeleid.

Het ging vooral over de handhaving van de aanlijnplicht die in vrijwel de hele stad geldt. Baasjes die hun hond niet aanlijnen, krijgen daar een boete voor. Veel fracties vroegen zich af of dit niet wat soepeler kan. Bijvoorbeeld 's avonds in een rustige straat waar de hond niet voor overlast zorgt.

Maar wethouder Jannie Visscher blijft bij het uitgangspunt dat loslopen tot een boete leidt. Ze wil voorkomen dat opsporingsambtenaren bij iedere overtreding zelf een afweging moeten maken of een boete op z'n plek is of niet.

De Partij voor de Dieren kwam nog met een opmerkelijk voorstel. De partij wil een soort losloopdiploma voor honden. Als ze bewezen hebben geen overlast te veroorzaken, mogen de honden zonder lijn rondrennen. Dat idee kreeg weinig bijval. Alleen de Stadspartij zag er wel wat in.

Volgende week praat de raad opnieuw over het hondenbeleid. De Vereniging Hondvriendelijk Groningen hoopt de raad zover te krijgen dat er een overleg komt met zowel hondenbezitters als de Stadjers zonder hond, zodat ze samen tot een alternatief voor de aanlijnplicht kunnen komen.
Deel dit artikel:

Recent nieuws