Kop d'r veur-mentaliteit breekt ondernemers op

Noordelijke ondernemers ploeteren veel te lang door met een bedrijf dat op een faillissement afstevent. Dat zegt de Groningse curator en advocaat Jeroen Sprangers.
Noorderlingen zijn erg volhardend, merkt de curator. "Knokken, door blijven vechten tot het laatste; fantastische mentaliteit, maar dan moet het wel proportioneel zijn." Uit nobele bedoelingen stoppen ze vaak alles wat ze bezitten in het bedrijf, maar daarmee veroorzaken ze juist extra schade, zeker voor zichzelf, zegt Sprangers. "Als hij alles, zijn eigen pensioenvoorziening, alles heeft opgevroten, dan blijft een ondernemer achter die de bijstand in kan en allerlei fiscale claims aan de broek krijgt."
Hij noemt als voorbeeld een ondernemer die de rekeningen van zijn leverancier niet kon betalen. "Ik vond dat zo sneu dat ik hem maar een aanhangwagen heb gegeven", zei de ondernemer. Bij de curator gingen de alarmbellen af, want dat had hij helemaal niet mogen doen, zo vlak voor faillissement. Sprangers: "Dan haal ik dat ding terug, terwijl ik me realiseer dat het niet is gebeurd om de boel te belazeren, maar echt uit een goed hart."