Op zoek naar fruit en chocolade voor Mannes Ubels

Het is een "deprimerend gebouw" waar Mannes Ubels nu nog vastzit, zegt verslaggever Douwe de Haan, die voor RTV Noord de vriendin van de pas vrijgesproken actievoerder volgt. De in Rusland opgepakte Ubels voelt zich niet fit, vertelt ze in een taxi in Sint-Petersburg. Daar gaat ze wat aan doen.
Woensdag kreeg de Greenpeace-activist te horen dat hij vrijdag op borgtocht vrijkomt. Zijn vriendin, Carmen van Woudenberg, stond te dansen op Schiphol. Ze was op weg naar Sint-Petersburg toen het goede nieuws naar buiten kwam.

Ongezond

Op 18 september werd Ubels in Rusland gearresteerd na een protestactie bij een boorplatform van Gazprom. Ruim twee maanden later vertelt zijn vriendin dat hij zich bepaald niet vitaal voelt. "Mannes heeft gisteren in de rechtbank zelf aangegeven dat hij zich ernstig zorgen maakt over zijn gezondheid. Ik heb wel een beetje een idee waar dat vandaan komt", zegt ze in een taxi die ze deelt met verslaggever Douwe de Haan.

'Deprimerend'

De Haan en Van Woudenberg stapten in bij de gevangenis in Sint-Petersburg, waar Ubels nu nog vastzit. "Een deprimerend rood bakstenen gebouw met enorm veel prikkeldraad erbovenop", vertelt De Haan, "en een stuk of tien journalisten voor de deur die wachten op wat daar mogelijk gaat gebeuren."

Geheime locatie

Carmen van Woudenberg hoopt vrijdag haar vriend Mannes Ubels eindelijk weer in de armen te kunnen sluiten. Greenpeace brengt Ubels en de andere vrijgelaten bemanningsleden van de Artic Sunrise dan onder op een geheime locatie.

Fruit en chocolade

"Wat ik begrepen heb is dat er een auto van Greenpeace komt die hem dan gelijk in de auto zet en weer wegrijdt, dus ik ga er natuurlijk alles aan doen om er voor te zorgen dat ik ook in die auto zit", zegt Van Woudenberg als haar taxi de Neha-rivier is gepasseerd. De bestemming: een plek waar ze gezond en lekker eten kan inslaan voor haar vriend, zoals fruit en chocola. "Zodat hij kan beginnen met zijn herstel."