Mannes Ubels is uit de gevangenis

De Greenpeace-medewerker Mannes Ubels uit Oudeschip is vrijdagochtend om elf uur op borgtocht uit de gevangenis in Sint-Petersburg gekomen.
Woensdag
de Russische rechtbank dat Ubels op borgtocht vrij mocht komen. Greenpeace heeft dat bedrag betaald. Vrijdag was de procedure tot voorwaardelijke vrijlating afgerond. Eerder op de ochtend werd ook de Nederlandse activiste Faiza Oulahsen vrijgelaten. Ze mogen de stad tot nader order niet verlaten.
Volgens zijn broer Rob Ubels is hij ontzettend afgevallen. "Psychisch heeft hij uiteraard ook een deuk opgelopen."
Greenpeace zou de activisten op een geheime locatie in de stad onderbrengen. Om alle drukte te ontvluchten dook Ubels een taxi in met daarin zijn vriendin Carmen van Woudenberg en RTV Noord-verslaggever Douwe de Haan die samen naar Sint-Petersburg waren gereisd.

Piraterij

De in totaal dertig opvarenden van Greenpeace-schip Arctic Sunrise, waar Ubels hoofdmachinist van was, zaten vast op verdenking van piraterij en vandalisme. Ze werden ruim twee maanden op zee gearresteerd tijdens een protestactie bij een boorplatform in de buurt van Nova Zembla. De Russische president Poetin verklaarde donderdag dat hij vindt dat de activisten gratie moeten krijgen.
Mannes Ubels ook uit huis van bewaring.
— David Jan Godfroid (@djmoskou)