'In dit tempo doorpompen naar gas kun je Groningers niet aandoen'

Tweede Kamerleden Jan Vos (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) hebben dinsdagavond een debat aangevraagd over de kracht van aardbevingen in Groningen.
De NOS berichtte eerder op de avond dat de kracht van aardbevingen in Groningen kan stijgen tot 6,0 op de schaal van Richter.
Van Tongeren: "Ik ben geschokt dat minister Kamp al maanden weet dat de aardbevingen in Groningen door de gasboringen veel heviger kunnen zijn dan eerder aangenomen. Het is onverstandig dat hij het advies van zijn eigen toezichtsorgaan om de gasproductie te verlagen niet wil opvolgen. Met alle risico's van dien. In dit tempo blijven doorpompen naar gas kan je de bewoners van Groningen niet aandoen."
Vos nuanceert de uitspraken van Van Tongeren, maar vindt wel dat de veiligheid van de bewoners voorop staat en dat de onderste steen boven moet komen.

Groninger Bodem Beweging

De Groninger Bodem Beweging (GBB) zegt niet verbaasd te zijn dat zich aardbevingen zwaarder dan 5,0 op de schaal van Richter kunnen voordoen. In een rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen van januari 2013 staat dat er een (kleine) kans is op een beving met een kracht van maximaal 6,0. GBB-bestuurslid Lambert de Bont: "De scherpe kantjes van het rapport zijn naar buiten toe ervan afgehaald."