Napoleon en zijn guillotine staan in Veendam

In het Veenkoloniaal Museum in Veendam is vanaf vrijdag een tentoonstelling te zien over Napoleon Bonaparte: 'De erfenis van Napoleon'. Dat laat zien wat we allemaal te danken hebben aan de Franse keizer.
Napoleon zwaaide met zijn broer Lodewijk een kleine twintig jaar de scepter. Hij roofde het land leeg om zijn soldaten te betalen en wie het daar niet mee eens was, mocht kennis maken met de guillotine. Een effectief apparaat om mensen een kopje kleiner te maken. Er staat er nu ook een in Veendam.
Toch liet hij het land ook veel na. Vooral in de vorm van regels en wetten. Zo moesten gemeenten elke geboorte, huwelijk en overlijden noteren: de burgerlijke stand. Veendam was de eerste gemeente in Groningen die daar mee begon.
Ook liet Napoleon kanalen graven en dijken verbeteren, regelde hij dat straten een naam kregen en huizen een nummer. Hij voerde de dienstplicht in en zorgde zelfs voor minder ruzies op de weg en op de markt. Iedereen moest namelijk rechts rijden en iedereen moest met kilo's en meters werken. Wel zo handig, want de toen gebruikelijke lengtematen (el, voet, duim) verschilden nogal per persoon.
Eigenlijk was Napoleon dus zo heel slecht nu ook weer niet. Nu, tweehonderd jaar na zijn vertrek, staat er in het Veenkoloniaal Museum een wassenpop van de gewezen vorst. We kunnen dus alsnog dankbaar het hoofd voor hem buigen en we kunnen met hem op de foto.