Raamexploitanten willen ruime compensatie

Een aantal raamexploitanten in het A-kwartier in de stad Groningen wil financieel gecompenseerd worden als de rosse buurt per 1 januari 2016 wordt gesloten. Dat bleek donderdag tijdens een rechtszaak tussen de gemeente Groningen en exploitanten voor de rechtbank in Assen.
De rechtszaak is aangespannen door pandeigenaar Mario Music en twee exploitanten. Music bezit zes prostitutiepanden in het A-kwartier. In totaal gaat het om 23 ramen. Volgens hun advocaat Liesbeth Holz wordt het beeld geschetst dat haar cliënten een slaatje uit de situatie willen slaan, maar is het tegendeel waar: "hoe je het ook wendt of keert, het gaat hier om een gedwongen bedrijfsbeëindiging. En dat betekent dat cliënten hun broodwinning kwijtraken."

Inkomstenverlies

In Amsterdam en Arnhem werd de raamprostitutie de afgelopen jaren al aan banden gelegd. Daar werden pandeigenaren uitgekocht of ze kregen een ander pand aangeboden. Bovendien werden eigenaren en exploitanten schadeloos gesteld voor geleden inkomstenverliezen. Volgens advocaat Holz verdienen haar cliënten een compensatie: "en dan praat je niet over een paar duizend euro en ook niet over twee ton. Dan hebben we het over aanzienlijk hogere bedragen."
De gemeente ziet geen enkele aanleiding om de pandeigenaren en exploitanten te compenseren. Volgens advocaat Snel hebben de ondernemers voldoende tijd gehad om hun bedrijf te verplaatsen, danwel te verkopen. De rechtbank in Assen doet over zes weken uitspraak.

Nieuwstad

De gemeente wil de raamprostitutie sluiten om zo de overlast in het A-kwartier aan banden te leggen. De gemeente wil de raamprostitutie vanaf 2016 centreren in de Nieuwstad. Volgens advocaat Rens Snel van de gemeente kan de problematiek niet opgelost worden zonder sluiting van de raamprostitutie: "We moeten dit met wortel en tak uitroeien."