Duits tolwegplan valt slecht bij provincie

Het kabinet moet Duitsland tot de orde roepen over het tolwegplan voor Duitse snelwegen. Dat zei gedeputeerde Mark Boumans (VVD) van Vervoer vrijdagmiddag in het Radio Noord-programma De week tot één.
Het tolwegplan is één van de voornemens van de nieuwe Duitse regering, die binnenkort aantreedt. De tol geldt alleen voor verkeer uit het buitenland, zowel vrachtwagens als personenauto's moeten betalen. Gedeputeerde Boumans noemt het plan 'te idioot voor woorden'. Volgens de provinciebestuurder gaat het tegen alle Europese regels in: 'Ik verwacht van onze minister dat ze zegt: "Dit accepteer ik niet. We trekken altijd gezamenlijk met Duitsland op. Dit is foute politiek'.
Boumans refereert aan de bijdrage vanuit Noord-Nederland voor de aanleg van de A31, net over de grens. Ruim tien jaar geleden investeerden Noordelijke provincies, bedrijfsleven en gemeente vele miljoenen in de Emslandlinie.
Ondanks de woede over het tolwegplan vindt Boumans het te ver gaan om de Noordelijke miljoenen terug te eisen: 'Laten we dat maar niet doen. We hebben op het gebied van verkeer nog veel gezamenlijke plannen met de Duitsers. Procedures zou de boel onnodig op scherp zetten'.