Psychiatrisch patiënt én financieel adviseur

Hoogopgeleide psychiatrische patiënten in Groningen kunnen werk op hun niveau (blijven) doen bij de speciaal voor hen opgerichte Belasting-en Paperassentoko in de stad. Het project is genomineerd voor een Appeltje van Oranje van het Oranjefonds.
Bij deze Belasting-en Paperassentoko werken inmiddels 25 mensen met een psychische stoornis. Omdat ze vaak prikkelgevoelig zijn, en instabiel, kunnen ze in een normale werkomgeving niet goed functioneren. Maar vaak hebben ze meer dan genoeg kennis en intelligentie om hoogopgeleid werk te verrichten, zoals adviseren bij financiële vraagstukken of helpen met de belastingaangifte.
Met die gedachte heeft Lammert Floris de Belasting-en Paperassentoko opgericht. Hij vond het doodzonde dat zijn hoogopgeleide zoon ver onder zijn niveau aan dagbesteding moest doen, toen hij schizofreen bleek te zijn. De werknemers van het bedrijfje werken voor andere cliënten van de geestelijke gezondheidszorg. het personeel bijgestaan door 25 vrijwilligers die ook deskundig zijn op financieel gebied.