Veel emoties bij première film 'Groningen Beeft'

De première van de film 'Groningen Beeft' van Kick Stokvis heeft dinsdagavond in Middelstum veel emoties losgemaakt.
Steeds meer boerderijen gestut
De film gaat over de angst en de onzekerheid rond de aardbevingen in Noord-Groningen, die ontstaan door gaswinning. Stokvis is een jaar lang in onze provincie geweest en heeft de houding van de Groningers zien veranderen. In het begin van het jaar hadden nog weinig mensen schade, maar steeds meer boerderijen moeten worden gestut.

Van journalist naar activist
Stokvis is vooral kwaad, omdat de regering zich verschuilt achter de NAM. 'Dat is een bedrijf, dat winst wil maken en de overheid moet een veiligheidsprobleem niet aan de NAM overlaten', aldus Stokvis. 'Ik kwam hier als journalist, maar ben nu een activist.'

Meer empathie
Na de vertoning van de film werd dinsdagavond gediscussieerd onder leiding van oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. 'Groningen Beeft' toont niets nieuws, maar de opsomming van alle problemen raakte een open zenuw. Kijkers van de film voelen zich vooral in de steek gelaten door het Rijk. Ook Pieter van Geel was aanwezig. Hij moet, samen met Jacques Wallage, het vertrouwen van de burger in het Rijk en de NAM herstellen. Volgens Van Geel moet minister Kamp vooral meer empathie tonen. Hij heeft er alle vertrouwen in dat Kamp dat kan.

De film 'Groningen Beeft' is op 16 december te zien bij de NCRV op Nederland 2.
Deel dit artikel:

Recent nieuws