Liveblog: Storm trekt over Groningen (gesloten)

Een zware storm trok donderdag over Groningen. In dit liveblog werden de ontwikkelingen op de voet gevolgd.
Heeft u stormschade? Laat het RTV Noord weten door een mail te sturen naar
. U kunt ook gebruik maken van de nieuwstip-optie in onze apps of ons op Twitter aanspreken via
. Bekijk ook ons
op Flickr.
18:20 Arriva hervat de reguliere dienstregeling.
18:04 De brandweer stopt met de zogeheten extreemweerprocedure.
17:36 Een woordvoerder van de NS meldt dat rond 18:15 uur de reguliere dienstregeling weer van start gaat vanaf het hoofdstation in Groningen.
17:20 Brandweer Groningen meldt dat er aanmerkelijk minder schademeldingen zijn binnengekomen dan tijdens de storm op 28 oktober. Volgens de woordvoerder gaat het 'om een handjevol meldingen'. Code Rood is echter nog steeds van kracht. De brandweer geeft het advies om ook nu nog zoveel mogelijk thuis te blijven en niet de weg op te gaan als dat niet nodig is.
16:50 Pro Rail en Arriva rijden met lege treinen over het spoor om de situatie in ogenschouw te nemen. Met deze schouwtreinen wordt gekeken of er schade is, nu het ergste van de storm voorbij lijkt. Er wordt gekeken of harde wind, afgebroken takken en omvallende bomen bijvoorbeeld de bovenleiding of het spoor hebben beschadigd. Als een spoor in orde is, wordt dat doorgegeven aan de vervoerder. Die kan dan vervolgens langzaam maar zeker de treindienst weer opstarten. Naar verwachting kan de dienstregeling vanaf ongeveer 17:30 / 18:00 uur weer hervat worden.
16:30 De wind is gedraaid naar het noordwesten en trekt weer aan.
16:02 De drie noordelijke waterschappen bewaken donderdagavond-en nacht de dijk langs onder andere de Waddenzeekust, op Ameland en Schiermonnikoog. Dijkbewaking gaat in bij een verwachte waterstand van 3.00 meter boven NAP. Naar verwachting dalen de waterstanden na 01.30 uur donderdagnacht voor het grootste deel van de waddenzeekust. In Groningen zijn waterschap Hunze en Aa's en Noorderzijlvest over gegaan op volledige dijkbewaking. De verwachte waterstand is een hoogte van 4.30 boven NAP. In een normale situatie is dat 1.70 meter boven NAP.
16:00 In Zoutkamp waait het dak van een woning.
15:48 De Handelskade Oost in Delfzijl wordt afgesloten wegens ramptoerisme.
15:38 De politie Stadskanaal meldt dat ter hoogte van Musselkanaal de N366 deels gestremd is door een vrachtauto die scheef staat.
Vertraging #n366 thv Musselkanaal door een vrachtauto die scheef staat. #storm
— Politie Stadskanaal (@politie_stdsknl)
15:18 Het UMCG meldt dat de meeste poliklinieken van het ziekenhuis gewoon open blijven.
Meeste poliklinieken #UMCG blijven vanmiddag open. #storm #coderood
— umcg (@umcg)
15:00 Ook de politie verzoekt mensen om het alarmnummer 112 alléén te gebruiken voor noodsituaties. Dat zijn: ongevallen waarbij slachtoffers vallen, bomen die over belangrijke hoofdwegen liggen, lekke gasleidingen etc. Het nummer dient niet gebruikt te worden voor het melden van wateroverlast in huis, bomen die in de tuin omvallen, bomen die op een achterafweggetje liggen e.d.
14:30 De brandweer vraagt mensen zoveel mogelijk binnen te blijven. De storm lijkt vooralsnog minder zwaar dan die van 28 oktober. Ook zijn er tot op dit moment relatief weinig meldingen van stormschade binnengekomen. Mogelijk komt dat omdat veel mensen vroeger dan normaal vanuit werk of school zijn vertrokken om Sinterklaa 13:21 Arriva meldt dat vanaf 14:00 uur geen Arriva treinen meer vertrekken vanuit het noorden van het land (Friesland en Groningen). De Arriva-bussen in het noorden rijden nog wel volgens de dienstregeling. Op het hoofdstation in Groningen is het inmiddels erg druk.
13:04 Brandweer Groningen meldt de eerste twee gevallen van stormschade. De brandweer verzoekt mensen met klem om alarmnummer 112 alleen te gebruiken voor levensbedreigende noodsituaties.
12:34 Wetterskip Fryslân is begonnen met algehele dijkbewaking.
12:25 Staatsbosbeheer verzoekt mensen om de komende twee dagen niet in de bossen te komen. Met name niet in de natuurgebieden van het Lauwersmeergebied.
de #storm heeft een mooie naam: #Xaver. zo lang ie rondwaart is ons advies: blijf uit voorzorg uit de bossen in 't Noorden @staatsbosbeheer
— Jorien A. Bakker (@ja_bakker)
12:15 Qbuzz verwacht tot 15:00 uur volgens de normale dienstregeling te kunnen rijden. Vanaf 15:00 uur is het nog onzeker of de normale dienstregeling gevolgd kan worden.
11:50 Rijkswaterstaat waarschuwt voor een vroege en drukke Sinterklaasspits met gevaar op de weg vanwege de zware windstoten.
11:45 Eerder donderdagochtend werd al bekend dat kerstmarkten in Duitsland zijn afgelast en dat meerdere scholen, waaronder het Winkler Prins College in Veendam, eerder dichtgaan.
11:29 De jeugd van FC Groningen traint donderdag niet. De selectie had al getraind.
11:28 In Groningen ligt vanaf twaalf uur al het scheepvaartverkeer stil. Ook de bruggen en sluizen blijven dicht en de veerdiensten op het wad zijn beperkt.
11:20 Weervrouw Harma Boer volgt alle statistieken op de voet. Haar reactie: “Dit was te verwachten en er komt nog meer. Van 13:00 tot 19:00 uur verwachten we volle windkracht 10 langs de kust en op de wadden. In de Duitse Bocht kan er windkracht 11 komen met uitschieters tot orkaankracht. Qua windkracht zitten we dicht op de storm van 28 oktober. Toen waren de uitschieters erg hoog, dat zal nu iets minder zijn, maar het scheelt niet veel. De bomen zijn al wel uit het blad, maar er zijn ook bomen die al een tik gehad hebben. Het is gewoon gevaarlijk.
11.15 Het KNMI heeft een weeralarm afgegeven voor onze provincie. Code rood geldt vanaf 12:00 uur en blijft de hele middag gelden. Er is kans op zeer zware windstoten tot 130 kilometer per uur in het waddengebied.

Social liveblog

Volg hier wat op sociale media over de storm gezegd wordt:
Favoriete tweets van @noordlive Bekijk de grafische weergave van de storm die over Nederland trekt: