'Ik moest zelfs een toetje op de boterham smeren'

Het aantal cliënten van de voedselbanken neemt nog steeds toe. Dat merkt ook de voedselbank Oldambt in Winschoten. Ondanks de tekorten proberen de vrijwilligers voedsel van de hoogste kwaliteit te leveren. En dat is nu beloond.
Ze moeten er wat voor over hebben. Maar dan hebben ze ook wat: de voedselbank in Winschoten heeft een A-status gekregen, daar krijgt men dus goed voedsel. En dat is mede dankzij de vele voorzieningen die de voedselbank heeft. Een vriezer, koelcel, vleessnijmachine en een opslagruimte. Voedselbank Oldambt heeft het allemaal. "Naast het samenstellen van voedselpakketten zijn we ook druk bezig met het werven van sponsoren. Daarom kunnen we dit realiseren" aldus vrijwilliger Eline Nieborg.

Te klein

Zo'n 330 gezinnen worden elke week voorzien van een voedselpakket. Maar dat aantal gezinnen blijft stijgen. "Het aantal cliënten groeit elke week heel hard, en als dat zo doorgaat kunnen we op deze plek niet meer functioneren" aldus Nieborg. De voedselbank is druk bezig om te kunnen uitbreiden.
Vrijwilliger Stina Koning ziet het aantal toenemende gezinnen met lede ogen aan. "Het is natuurlijk een slechte zaak dat steeds meer gezinnen afhankelijk zijn van de voedselbank" aldus Koning. "Er komen ook steeds meer schrijnende gevallen bij. Gisteren kwam hier nog een moeder en die huilde en vertelde mij dat ze gisteren nog een toetje op de boterham van haar kind moest smeren. Ze had niks meer in huis" vertelt Stina Koning, "En het worden steeds meer".

A-status

De voedselbank Oldambt mag zichzelf door de A-status één van de beste voedselbanken van Nederland noemen. Ook mag de voedselbank doorgaan met het leveren van houdbare, gekoelde en ingevroren producten. Dat moet wel allemaal volgens de regels. Een groep van 60 vrijwilligers moet zich dus streng aan de hygiëne regels houden.