Aanvaring over bevoegdheid burgemeester Vreeman

Burgemeester Vreeman van Groningen kwam woensdagmiddag tijdens de raadsvergadering in aanvaring met de fracties van SP en GroenLinks over zijn bevoegdheid om cameratoezicht in te stellen.
Het debat ging over de vraag of de burgemeester de bevoegdheid moet krijgen om cameratoezicht in te stellen op plekken waar drugsoverlast is. Aanleiding waren de problemen in het A-kwartier. De burgemeester probeerde de raad te overtuigen dat hij die bevoegdheid moet krijgen. En hij kwam daarbij met voorbeelden van wat er kon gebeuren als hij géén cameratoezicht mag instellen. Hij noemde onder meer de nieuwjaarsbrand in café het Hemeltje in Volendam in 2001, waarbij 14 doden vielen. Die zou volgens Vreeman met betere preventie voorkomen zijn.
Raadsleden van SP en GroenLinks hadden kritiek op alle doemscenario's die Vreeman schetste. Fractievoorzitter Gijsbertsen van GroenLinks vindt die geen argument om de bevoegdheid te claimen om naar believen camera's op te hangen. Hij vindt dat die bevoegdheid bij de gemeenteraad moet liggen.
Overigens is er ook zonder deze partijen een meerderheid in de raad die cameratoezicht bij drugsoverlast wil toestaan. Het besluit daarover moet nog formeel worden genomen.