Groningen. De meest goddeloze provincie van Nederland

De provincie Groningen is de meeste goddeloze provincie van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag-opiniepanel in samenwerking met RTV Noord.
'Slechts' 28 procent van de Groningers beschouwt zichzelf nu als gelovig. Tegelijkertijd onderschrijft maar liefst zestig procent van de Groningers de stelling 'Religie speelt geen rol in mijn leven'.
In Friesland en Drenthe ligt het duidelijk anders: daar noemt respectievelijk 48 en 44 procent zich gelovig en speelt religie een grote rol voor 32 procent van de Friezen en 34 procent van de Drenten. Andere provincies scoorden lager op de vraag over de rol van religie in het leven van inwoners.
Ook andere hogere machten hebben het minste vat op de inwoners van Groningen, zo blijkt. In Nederland denkt 59 procent van de inwoners dat er meer is tussen hemel en aarde, maar in Groningen is er geen meerderheid voor, de teller blijft steken bij veertig procent. Opvallend is dat Groningers wel meer op hebben met horoscopen en het lot dan mensen in de rest van Nederland.
Kennis over het Christendom en andere wereldgodsdiensten vinden we belangrijk voor de algemene ontwikkeling (resp. 63 en 73 procent), maar niet opgedrongen vanuit school. Slechts 25 procent wil het vak godsdienst verplicht stellen op school.
Ruim twintigduizend mensen deden mee aan het onderzoek naar religie en spiritualiteit in Nederland.