Marineschip Groningen eert oude kersttraditie op zee

© Peter van Aalst
In de mast van het marineschip Groningen is donderdag in Den Helder weer een kerstboom gehesen. De marine houdt hiermee een traditie van de Groningse commerciële scheepvaart in stand.
Veel Groningse schepen voeren vroeger naar de Oostzee. Als een schip voor kerst terug zou zijn, dan hees het een kerstboom in de mast. Andere Groningers op zee konden dan hun post afgeven aan dit schip zodat hun kerstgroeten op tijd thuis zouden zijn.
Defensie houdt deze gewoonte al tientallen jaren in stand op marineschepen die een band met de provincie Groningen hebben. Sinds vorig jaar gebeurt dat op het patrouilleschip Zijner Majesteits Groningen. Dit schip, met als thuishaven Den Helder, is vorig jaar in gebruik genomen.
De kerstboom die in top werd gehesen is dit jaar afkomstig uit Groningen. De boom is aangeboden door twee verenigingen van oud-militairen, de AVOM (Algemene Vereniging van oud-personeel van de Koninklijke Marine) en het SVPG (Samenwerkingsverband Veteranen en Post-actieve militairen Groningen).