Olifanten met veel kabaal verhuisd na ruzie

© RTV Drenthe
De olifantenfamilie die in Dierenpark Emmen ruzie had met de andere olifantenfamilie is donderdag verhuisd naar Dierenrijk bij Eindhoven. Dat gebeurde onder protest en met veel kabaal.
De operatie om de dikhuiden in transportcontainers te lokken voor transport naar Nuenen kostte meer tijd dan verwacht, zegt Wybren Landman van de dierentuin: "Ze hadden zeker stress en protesteerden, maar alles is zonder incidenten verlopen."

Kist

Moeder Htoo Yin Aye en de babyolifant Thuya reisden samen in één grote kist. Haar volwassen dochter Ma Palai en zoon Mong Tine zaten in een eigen container. De dieren hadden tijdens het vervoer een ketting aan de voor- en achterpoot om te voorkomen dat ze zich omdraaien of op hun rug terechtkomen.

Machtsstrijd

Met de verhuizing komt er na anderhalf jaar een eind aan de machtsstrijd in de olifantenkudde van Dierenpark Emmen. De ruzie begon toen de oudste vrouwtjesolifant en leidster van de kudde in de zomer van 2012 overleed. De rebelse moeder deed daarop met haar kinderen een greep naar de macht. Ze duwden de olifanten van de andere familie weg, mepten met hun slurf en beten in elkaars staart.

'We hadden geen keus'

Een poging om beide families met elkaar te verzoenen liep op niets uit. De dierentuin zag daarna geen andere mogelijkheid dan de ruziemakers dag en nacht te scheiden van de rest van de olifanten en uit te kijken naar een ander park. Dat werd uiteindelijk Dierenrijk. "We hebben met leedwezen afscheid genomen", zei Landman, "Het was een mooie grote kudde, maar we hadden geen keus."

Nageslacht

Dierenpark Emmen wil geen nieuwe olifanten van andere parken: 'Het risico op weer een conflict is dan groot.' De zeven overgebleven dikhuiden - drie vrouwtjes en vier mannetjes - moeten zelf voor nageslacht zorgen. Volgens de dierentuin is het oudste vrouwtje mogelijk drachtig.