'Mannes Ubels krijgt ook geen visum'

© RTV Noord / Douwe de Haan
Greenpeace verwacht niets meer van de aanvraag voor een Russisch uitreisvisum voor Mannes Ubels uit Oudeschip. Hetzelfde geldt voor de andere, buitenlandse opvarenden van het actieschip Arctic Sunrise.
Greenpeace had vorige week gevraagd om uitreisvisa voor de 26 buitenlandse opvarenden aan de Russische autoriteiten. Dat leverde een negatief antwoord op van één daarvan, voor de Deense Anne Mie Jensen. Greenpeace verwacht dat de andere opvarenden ook geen visum krijgen om Rusland te verlaten.

Zeerechttribunaal

Volgens Greenpeace gaat Rusland daarmee in tegen de beslissing van het Internationaal Zeerechttribunaal. Het tribunaal bepaalde in november dat Rusland het onder Nederlandse vlag varende schip en zijn bemanning moest laten gaan, als Nederland een bankgarantie van 3,6 miljoen euro zou afgeven. Nederland heeft inmiddels aan die eis voldaan.

Borgtocht

De opvarenden van de Arctic Sunrise kwamen onlangs op borgtocht vrij. De aanklachten tegen de in totaal dertig opvarenden zijn niet ingetrokken. De Arctic Sunrise werd in september opgebracht tijdens een protestactie bij een Russische boorplatform.

Gratie

Mogelijk krijgen de opvarenden later alsnog gratie door een amnestiewet. Die is in de maak ter ere van verjaardag van de grondwet van de Russische Federatie, die 12 december 1993 werd aangenomen.