Groningse misdaadkomedie met Tygo Gernandt

Ruim driehonderd bezoekers kwamen vrijdagavond af op de premiere van de Groninger film D.E.A.L. De film speelt zich af in Noordoost-Groningen en moet jongeren enthousiast maken om te wonen en te werken in de Eemsdelta.
De misdaadkomedie is gemaakt door filmmakers Fedde Hoekstra en Drewes Wildeman. Wildeman werkt al jaren in de Eemshaven. Het valt hem op dat de interesse voor techniek en het gebied bij jongeren afneemt. "Techniek is leuk en de Eemsdelta is prachtig" zegt Wildeman. "Ik hoop dat door deze film jongeren warm worden voor deze regio en voor techniek. Daarom hebben we een toffe film gemaakt. Niet zo'n saaie met een lasser vol in beeld. Nee, techniek is spannend en de regio ook."
Het verhaal draait om puber Tjalling Beukema (Stijn Karssies) die op zijn eerste stagedag vanuit de top van een windmolen een drugsbende ontmaskert. Ook Tygo Gernandt (Het Schnitzelparadijs, Van God Los) speelt mee. De film zit vol technische snufjes zoals het filmen met een drone: een helikopter met een daaraan gemonteerde camera.
Het is de bedoeling dat de film vanaf nu door scholen en bedrijven wordt vertoond. Daarnaast wordt de film aangeboden aan filmfestivals in binnen- en buitenland.