Ten Boer en De Marne onder provinciaal toezicht

De gemeenten Ten Boer en De Marne staat komend jaar onder preventief toezicht van de provincie Groningen. De financiële situatie van beide gemeenten is zo slecht dat ze er niet in slagen om de begroting rond te krijgen.
Ten Boer stond vorig jaar ook al onder toezicht van de provincie, daar zijn de problemen ontstaan door grote verliezen op de grondexploitatie. Voor De Marne is de situatie nieuw, deze gemeente heeft volgens de provincie onvoldoende bezuinigd om financiële problemen te lijf te gaan. De gemeente liet in oktober van dit jaar nog weten flink te gaan
.
De gemeente Ten Boer heeft inmiddels de artikel 12 status aangevraagd. Dat betekent dat ook het rijk streng toeziet op de financiële situatie van de gemeente, in ruil voor extra steun. De gemeenten Bellingwedde, Delfzijl en Loppersum hebben hun financiële positie het afgelopen jaar verbeterd. Volgens de provincie is extra toezicht op deze gemeenten in het nieuwe jaar dan ook niet meer nodig. Door die financiële crisis blijft de provincie in de toekomst wel waakzaam.