'Outlawbiker' aangehouden voor bedreiging en gijzeling

De politie heeft maandag in Appingedam een lid van motorclub Satudarah aangehouden op verdenking van bedreiging en vrijheidsberoving. Volgens de politie gaat het om een bestuurslid van de club. Een woordvoerder van Satudarah ontkent dat.
De man zou enkele weken geleden een taxichauffeur met een mes hebben gedwongen om hem vanaf de Grote Markt in Stad naar een andere plaats in de provincie te rijden. De verdachte liet de doodsbange chauffeur anderhalf uur door de provincie rijden. Pas daarna stapte hij uit en verdween. De politie verdenkt de man ook van het vernielen van ruiten van een familielid, eind oktober in Appingedam.

Uit verband gerukt

"Ik kan je met zekerheid zeggen dat het niet om een van onze bestuursleden gaat", zegt woordvoerder Henk Kuipers namens Satudarah. "Maar ik weet wel wie het is. En hij is ook al weer vrij. Bovendien, ik heb met de advocaat gesproken, dit hele verhaal is opgeklopt en uit zijn verband gerukt tot en met door de politie. Maar zo blijven wij als club achter de feiten aanlopen. We moeten het allemaal weer tegenspreken en zo blijf je bezig."
De politie beschouwt de aangehouden man als een 'outlawbiker', iemand die zich niet aan de wet houdt en weigert regels te accepteren. 'Hun gedrag is vaak zeer intimiderend en slachtoffers doen veelal uit angst geen aangifte. Veel van dit soort leden van motorclubs is betrokken bij criminele activiteiten', aldus de politie.