Treinen rijden door naar Eemshaven

De trein van Groningen naar Roodeschool gaat in de toekomst een aantal keren per dag doorrijden naar de Eemshaven. Dat hebben twaalf partijen woensdagochtend bekrachtigd in een samenwerkingsovereenkomst.
Het is de bedoeling dat de extra treinen vanaf 2017 gaan rijden. Voor de verbinding moet 3 kilometer nieuw spoor worden aangelegd. Daarnaast wordt 4,3 kilometer bestaand goederenspoor aangepast. Ook wordt een aantal nieuwe overwegen aangelegd en moet de beveiliging van het spoor worden aangepast. Bovendien wordt het station van Roodeschool verplaatst naar de Hooilandseweg.
De extra treinen gaan binnen de bestaande dienstregeling rijden. In het laagseizoen gebeurt dat drie keer per dag, in het hoogseizoen vier keer per dag.
Met de nieuwe treinverbinding gaat een langgekoesterde wens van onder meer de provincie Groningen, de gemeente Eemsmond en Groningen Seaports in vervulling. Het doortrekken van het spoor zorgt ervoor dat de Eemshaven beter bereikbaar is en dat ook het Duitse waddeneiland Borkum beter wordt ontsloten.
De ondertekening vond plaats in een speciale trein, die vanaf het Hoofdstation in Groningen naar de Eemshaven reed.