Besluitvorming windmolens lijkt op 'vriendjespolitiek en gerommel'

Er hangt een sfeer van vriendjespolitiek en gerommel rondom de aanwijzing van vestigingslocaties voor windmolens. Dat zei SP-Statenlid Jan Hein Mastenbroek woensdagmiddag tijdens een debat in Provinciale Staten.
Volgens Mastenbroek is het volstrekt onduidelijk waarom de ene locatie wel en de andere locatie niet in beeld is voor windmolens. Het Statenlid vindt dat het hele dossier riekt naar 'achterkamertjespolitiek'.
Verantwoordelijk gedeputeerde William Moorlag (PvdA) wierp de kritiek verre van zich: 'Dit zijn onzindelijke uitspraken. Als u vindt wat u gezegd heeft, dan moet u direct richting de commissaris van de koning lopen en aangifte doen bij de Rijksrecherche'. Mastenbroek zei zich van geen kwaad bewust te zijn: 'Bij mijn opmerkingen heb ik gezegd dat ik geen aanwijzingen heb voor misstanden; ik wil alleen maar weten waarom dingen gaan zoals ze gaan'.
Volgens Moorlag zijn de gekozen locaties in beeld zijn vanwege de nabije aanwezigheid van industrieterreinen. Ook grondposities van bedrijven, die zich gemeld hebben voor het inrichten van de windparken spelen een rol. De uitbreiding van windmolens staan gepland bij Delfzijl, de Eemshaven en aan de N33 bij Veendam. Binnenkort praat Provinciale Staten opnieuw over de plannen.