Werkgevers over herindeling: te kleine gemeenten in Oost-Groningen

VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord maken zich zorgen over de gemeentelijke herindeling in onze provincie. Volgens de werkgeversorganisaties blijven de fusiegemeenten in Oost-Groningen te klein.
Daardoor zijn zij onvoldoende toekomstbestendig. Ook doen de gemeenten hiermee geen recht aan de sociaaleconomische cohesie in Oost-Groningen, zo schrijven de werkgevers in een brief aan de provincie en de gemeenten.
Volgens VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord dreigt er in Oost-Groningen een impasse en zijn de kleine gemeenten niet opgewassen tegen de vraagstukken die op hen afkomen. Binnenkort verschuiven een aantal taken op het gebied van werk, inkomen en zorg van het Rijk naar de gemeenten. Directeur Lambert Zwiers noemt Vlagtwedde en Bellingwedde als voorbeeld van hoe het niet moet. 'Zij zijn samen te klein, wat betekent dat ze voor bepaalde taken weer samenwerking moeten zoeken met omliggende gemeenten. Maar de commissie-Jansen heeft gezegd dat die samenwerkingsverbanden compleet hebben gefaald de afgelopen jaren.'
Zwiers wijst ook op de gemeentelijke herindeling in Drenthe, in 1998. 'Toen zijn ook een aantal te kleine gemeenten gevormd, waardoor men daar straks opnieuw naar de tekentafel moet. Je moet nu doorpakken om het in één keer goed te doen. Dat hebben ze in West- en Noord-Groningen goed begrepen, maar in Oost-Groningen dreigt dit nu mis te gaan', aldus Zwiers.
De werkgeversorganisaties zien het liefst dat er in Oost-Groningen twee gemeenten ontstaan: een fusiegemeente van Bellingwedde, Vlagtwedde, Stadskanaal, Veendam en Pekela, en een gemeente waarin Oldambt, Menterwolde, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer samengaan.