Alsnog onderzoek naar afloop treinkaping De Punt

© RTV Drenthe
Het ministerie van Justitie gaat alsnog onderzoek doen naar de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977. Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vrijdagavond bekendgemaakt.
Bij de beëindiging van de treinkaping kwamen acht mensen om het leven onder wie zes kapers en twee gijzelaars. De regering heeft altijd ontkend dat de de kapers moedwillig zijn gedood. Maar eind november bleek uit geheime documenten van het Nationaal Archief dat de kaping eindigde in een kogelregen en de kapers door in totaal 144 kogels zijn geraakt.
In de jaren na de kaping weigerden de ministers van Justitie om een onderzoek in te stellen naar het precieze verloop van de militaire aanval tijdens de bevrijding. Na herhaalde vragen van de SP en de PvdA in de Tweede Kamer heeft Opstelten nu besloten "nader archiefonderzoek" te gaan doen.
Voor het onderzoek gaat het Nederlands Forensisch Instituut de autopsierapporten van de acht slachtoffers onderzoeken. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van drie externe deskundigen: een rechter, oud-militair en een wetenschapper. De verwachting is dat de uitkomsten van het onderzoek in maart volgend jaar bekend worden.